Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

ПРО МАМОГРАФІЮ

None

     Рак молочних залоз, на превеликий жаль, одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у всьому світі.
Сьогодні хочемо подати інформацію про таке обстеження молочних залоз як мамографія. Слід зазначити, що це одне з шести безоплатних досліджень для раннього виявлення онкології, що оплачуються з державного бюджету в рамках Програми медичних гарантій.
     Отже:
     МАМОГРАФІЯ – це дуже точний і ефективний метод діагностики злоякісних та доброякісних утворень молочних залоз за допомогою спеціальних рентгенологічних методик. Вона дозволяє виявити ракові захворювання на найбільш ранніх та виліковних стадіях. Саме мамографія дозволяє побачити аномальний розвиток тканини за два роки до того, як лікар або Ви, зможете виявити такі зміни пальпацією (руками).
     Для того, щоб пройти мамографію, жінці необхідно:
Взяти направлення на діагностику у сімейного лікаря, з яким укладено декларацію, або у лікаря первинної медичної допомоги (терапевт/сімейний лікар, педіатр), якщо ви втратили зв’язок зі своїм «сімейником».
Також направлення може виписати лікуючий лікар (за показами).
     Мамографія показана:
• Всім жінкам після 40 років – рекомендовано виконувати мамографію 1 раз на рік
• Жінки будь-якого віку, у яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗ дослідження молочних залоз.
     Мамографія проводиться амбулаторно, на спеціальному апараті – мамографі. Обстеження полягає у проведенні рентгенівських знімків, які фіксують зображення тканини молочних залоз в різних проекціях.
Мамографія є безпечним методом обстеження і, проводячи мамографію 1 раз на рік, Ваше здоров’я ніяк не постраждає від рентгенівських променів.
     Протипоказів для проведення мамографії не багато: вагітність та період лактації.
Мамографія молочних залоз не потребує спеціальної підготовки. Перед обстеженням рекомендовано не використовувати дезодоранти, креми, лосьйони та інші засоби для тіла в ділянці грудних залоз. Якщо мамографія проводиться не вперше, візьміть із собою попередні знімки.
     У КП «Рівненський обласний протипухлинний центр» РОР мамографію проводять досвідчені лікарі, за допомогою новітнього діагностичного обладнання.
     Дорогі жінки, бережіть себе, будьте пильними до свого здоров'я у будь-якому віці та пам'ятайте: профілактика краще, ніж лікування!