Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

17 ВЕРЕСНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗПЕКИ ПАЦІЄНТІВ

    Всесвітній день безпеки пацієнтів, який щорічно відзначається 17 вересня, був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 2019 році для підвищення глобальної обізнаності про важливість безпеки пацієнтів у системах охорони здоров’я. Цей день підкреслює необхідність зміцнення систем охорони здоров’я та протоколів для запобігання медичним помилкам і шкоді для пацієнтів, а також заохочує культуру безпеки, прозорості та підзвітності в медичних закладах.

    Безпека пацієнтів є основним аспектом якісної медичної допомоги, що гарантує, що люди отримують належне, ефективне та безпечне лікування. Однак мільйони пацієнтів у всьому світі страждають від шкоди, якої можна було б уникнути, через небезпечні практики, помилки в призначенні ліків і ускладнення під час медичних процедур. Всесвітній день безпеки пацієнтів спрямований на вирішення цих проблем шляхом просування кращої підготовки медичних працівників, підвищення стандартів безпеки та покращення комунікації між медичними працівниками та пацієнтами.

    Щороку цей день присвячений певній темі, пов’язаній із безпекою пацієнтів, наприклад, важливості безпечних практик призначення ліків, профілактиці інфекцій або ролі пацієнтів і їхніх родин у захисті власної безпеки. У цей день лікарні, медичні заклади та організації охорони здоров’я проводять інформаційні кампанії, освітні програми та майстер-класи для сприяння співпраці між медичними працівниками та пацієнтами у покращенні результатів безпеки.

   Всесвітній день безпеки пацієнтів є закликом до дій для урядів, систем охорони здоров’я та окремих осіб, щоб вони надавали пріоритет безпеці пацієнтів і працювали над усуненням шкоди в медичній сфері, якої можна уникнути. Він заохочує спільні зусилля щодо створення безпечніших медичних умов для всіх.

 

 

За матеріалами "Save Ukraine" https://www.saveukraineua.org/ua/international-day/vsesvitnij-den-bezpeki-paczi%D1%94ntiv/