Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

Актуально та на часі

None
          Рак – грізний діагноз, який підстерігає людину у будь-якому віці, але відмічено очевидне зростання раку серед молодих людей, яке встановлено нещодавно проведеними дослідженнями і це створює тривожну ситуацію.
Україна, на жаль, не відстає у цій негативній тенденції від інших країн, його все частіше виявляють в людей до 25 років і не набагато старших…. Коли раніше статистика стартувала з 35.
Молоде покоління почали більше хворіти на рак підшлункової залози, нирок, яєчок, матки.
      Серед молодих людей також зріс рівень смертності від злоякісних новоутворень жовчного міхура, печінки, а також колоректального раку.
На думку науковців, збереження цієї тенденції серед молодих людей може "зупинити або звести нанівець" прогрес у зниженні смертності від раку за останні кілька десятиліть.
      Достеменно не відомо, які причини призвели до підвищення кількості випадків онкологічних захворювань та смерті від раку серед молодого покоління.
     Однак науковці припускають, що цьому можуть сприяти:
• зростання рівня надмірної ваги;
• зміна мікробіому (сукупності всіх мікроорганізмів, що існують у певному середовищі людини - на шкірі, у дихальних шляхах, кишківнику тощо) через вживання антибіотиків чи нездорову дієту з високим вмістом насичених жирів, червоного м’яса та ультраоброблених продуктів;
• діабет ІІ-го типу;
• поганий сон;
• сидячий спосіб життя;
• забруднення довкілля, зокрема канцерогенними хімічними речовинами.
     Зростання рівня раку серед молодих поколінь підкреслює важливість планування профілактичних заходів, періодичних профілактичних оглядів, інформування про фактори ризику онкопатології, вивчення спадковості, а також розробки кращих скринінгових тестів.
     Це допоможе виявити рак у молодих людей на ранньому етапі розвитку, що в свою чергу дасть змогу вчасно та результативно надати відповідне лікування.
     А основне - регулярно слідкувати за своїм здоров’ям і вчасно звернутися до необхідних фахівців.