Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

Про що необхідно знати кожному.

None
     Злоякісні новоутворення – велика група захворювань, які мають багато неприємних симптомів і які проявляються на ранніх чи пізніх стадіях захворювання.
     Одним із таких симптомів є втома, яка може бути достатньо сильною та тривалою.
    Втома при цих хворобах – це не просто звична втома після фізичного або розумового навантаження, це втома, яка не минає після відпочинку, і є однією з ранніх ознак раку, має свої особливості та впливає на якість життя пацієнта.
     Втома при раку може бути спричинена різними факторами: як результат дії самої хвороби на організм, так і наслідків від лікувальних заходів, які у своїй більшості є агресивно-впливаючими на організм людини. Крім того, часто втома при раку пов’язана з емоційним станом пацієнта – депресією, стресом, занепокоєнням та тривогою. Це може посилювати почуття втоми та робити його більш вираженим.
     Втома при раку часто проявляється не тільки фізично, а й психологічно. Пацієнт може відчувати постійне виснаження та слабкість, які не проходять незалежно від відпочинку чи сну.
Можлива також втрата інтересу до навколишнього світу та зниження активності. Все це може значно обмежити звичайні види діяльності та призвести до соціальної ізоляції та поганого настрою.
     На ці прояви обов’язково треба звертати увагу членам родини, в якій проживає такий пацієнт, і робити рішучі кроки по усуненню цього стану у близької людини.
     При появі перших «дзвіночків» хронічної втоми, насамперед, потрібно звернутися до сімейного чи лікуючого лікаря і повідомити про це, та дотримуватись наступних порад:
• Правильно харчуватись.
• Берегти енергію - робіть лише те, на що маєте сили, за потреби, попросіть про допомогу родичів чи друзів.
• Відпочивайте та спіть, коли відчуваєте втому.
• Робіть зарядку - навіть помірна щоденна фізична активність, така як ходьба, може допомогти підвищити рівень енергії.
• Керуйте стресом - якщо відчуваєте прояви депресії, зверніться до психолога чи поговоріть з близькими, адже Ваш емоційний стан також впливає на відчуття втоми.
     З станом втоми теж можна результативно боротися!
Піклуйтесь про себе та будьте здорові!