Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

1 СЕРПНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ ЛЕГЕНЬ

None
     Сьогодні ми вкотре звертаємо увагу на захворювання, яке є одним з найбільш поширених в онкології і щороку забирає 1,8 мільйона життів у всьому світі, з яких майже 9 тисяч – українці.
У нашій області – щорічно вперше діагностують 230-260 випадків цього захворювання, більша частина яких вже виявляється у занедбаних стадіях.
      Період розвитку раку легень найчастіше відбувається у віці після 50 років, особливо у тих хто палить.
Чим вище вік і стаж паління, тим більша ймовірність розвитку онкологічного захворювання. Чоловіки хворіють в 7-10 разів частіше, ніж жінки.
     Рак легені на ранніх стадіях часто перебігає малосимптомно, на які пацієнт і не скаржиться, поки не стає поширеним. Проте у деяких хворих виражена симптоматика раку легені може з'являтися вже на І-ІІ стадії.
     На більш пізніх етапах хвороби, людина може відчувати:
- тривалий кашель - не проходить або посилюється, мокротиння може містити кров або бути рожевого кольору;
- кровохаркання;
- біль у грудній клітці, що часто посилюється при глибокому вдиху, кашлі, сміху;
- задишку та охриплість - є наслідками бронхіту чи пневмонії, що не проходять або часто повторюються;
- часті інфекції — такі як бронхіт, пневмонія, які повторюються;
- погіршення загального стану - підвищена втомлюваність або постійна слабкість, втрата апетиту, безпричинна втрата ваги;
- симптоми поширення раку легені - біль у кістках, набряк лімфатичних вузлів, головний біль, слабкість або оніміння кінцівок, запаморочення, проблеми з рівновагою або судоми, пожовтіння шкіри та очей, якщо рак поширюється на печінку; при подібних станах обов'язково виключити діагноз раку легень.
     Рання діагностика є практичним способом найшвидшого виявлення раку легень.
Основними і ефективними методами ранньої діагностики є:
- правильне опитування про симптоми пацієнта з довготривалими хронічними захворюваннями легень чи з підозрою на рак легенів;
- рентгенологічне дослідження;
- низькодозова комп’ютерна томографія;
- скерування пацієнта з підозрою на консультацію торакального хірурга.
     Це - прості та результативні обстеження, якими ми так часто нехтуємо, бо «не на часі», «пізніше», «піду, як почне боліти»…
     Пацієнтам з хронічними тривалими захворюваннями дихальних шляхів бажано 1 раз на 1-2 роки, але з дотриманням періодичності, проходити рентгенографію органів грудної клітки (великий знімок) у прямій та боковій проекції.
     З метою поглибленого уточнення діагнозу активно використовуються спеціальні методики комп’ютерної томографії (КТ), магнітно-резонансної томографії (МРТ) та бронхоскопія.
     Пам'ятайте!
Медична наука зробила грандіозний стрибок за останні 5-10 років у лікуванні захворювань, які раніше вважалися «безнадійними».
     І якщо рак діагностують на ранній стадії, лікування буде більш ефективним, а шанси одужати зростуть у рази.