Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ОГЛЯД - навіщо він потрібен?

None

ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ОГЛЯД - навіщо він потрібен?
Завданням профілактичного медичного огляду є визначення стану здоров’я населення, виявлення професійних захворювань та попередження виникненню та розповсюдженню загальних хронічних захворювань, інфекційних хвороб, злоякісних новоутворень, соціальних хвороб.
Головна мета профілактичних оглядів:
- постійне динамічне спостереження за станом власного здоров'я;
- своєчасне виявлення захворювань або підозри на захворювання;
- своєчасне проведення профілактичних та лікувальних процедур, що попереджують виникнення та прогресування інвалідизації людини.
Чільне місце при цьому займає робота з сімейними лікарями , які є тим форпостом, з якого починається вся процедура медичного огляду.
У нинішньому світі без медичної довідки про стан здоров’я практично неможливо працевлаштуватись та вступити до вищої навчальної установи. Часто зустрічаються випадки, коли висококваліфіковані працівники через погіршання здоров’я не можуть виконувати свою роботу за фахом і є кандидатами на звільнення. При цьому – страждає виробничий процес.
Буває і так, що роботодавець спеціально залишає на роботі працівника з високим рівнем кваліфікації і величезним досвідом у визначеній сфері діяльності, але з обмеженими можливостями через стан здоров’я - для передачі цього досвіду іншим працівникам на виробництві. І при цьому – окремо обговорюються питання проходження медичних профілактичних оглядів та контролю за цим.
Профілактичні огляди поділяються на:
- ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ПОПЕРЕДНІЙ - його необхідно пройти до прийняття на роботу, до поступлення на навчання ;
- ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ПЛАНОВИЙ– проходить працююче населення згідно нормативів їх діяльності та особи, яким встановлено певний вид захворювання або які віднесені до контрольованих категорій мешканців регіону так званий декретований контингент - працівники окремих професій та посад, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і їх захворювання може призвести до значних збоїв основної діяльності та до поширення інфекційних хвороб. Такий вид оглядів може бути груповий та індивідуальний.
- ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ПОЗАПЛАНОВИЙ - за бажанням працівника або за вимогою роботодавця, коли здоров’я робітника погіршало чи загрожує безпеці оточуючих.
Механізм проведення обов’язкових профілактичних медоглядів прописано в трудових договорах, контрактах, функціональних обов’язках, при заключенні декларації з сімейними лікарями тощо.
Контроль стану свого здоров'я - це важливий аспект у житті кожної людини. В європейських країнах профілактичні огляди мають широке поширення та контролюються законами. У нашій країні в більшій мірі поширені обов'язкові профогляди на підприємствах, при вступі в садок, школу, навчальні заклади. Більшість же людей, за постійними турботами, як правило, забувають про власне здоров'я. А даремно! Виявлена на ранніх етапах патологія значно краще піддається лікуванню!
У більшості випадків завдяки якісному медогляду на роботі, працівникам, проходячи його, швидко діагностували шкідливі хвороби, які вдавалося безболісно вилікувати.

ДЕ ПРОХОДИТИ ПРОФІЛАКТИЧНІ МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ?
Профілактичні огляди, в переважній більшості випадків, проводяться у медичних закладах районного/міського рівнів охорони здоров’я. Також в закладах, з якими попередньо роботодавцями було укладено відповідні домовленості. Але все це відбувається у співпраці з сімейним лікарем. Адже для того, щоб пройти такий огляд – сімейний лікар має правильно скерувати на його проходження. Щоб отримати медичну довідку для роботи потрібно направити людину до мінімум, як п’яти лікарів, серед яких:
— хірург;
— окуліст;
— терапевт;
— отоларинголог;
— невропатолог;
— гінеколог (потрібно пройти жінкам).
Також потрібно не забувати про планові візити до лікарів-стоматологів.
При потребі уточнюючої діагностики – пацієнти скеровуються до фахівців обласного, інколи республіканського, рівня, де їм за показами проводяться відповідні дообстеження, включно з високотехнологічними.

ЯК ЧАСТО ПРОХОДИТИ ПРОФІЛАКТИЧНІ МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ?
Частота проведення профілактичних медоглядів повинна бути не рідше, ніж один раз на два роки або за вимогою лікуючого лікаря.
Особи, які не досягли повного повноліття (21 років), повинні проходити медогляди щорічно.

ЩО Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ ПРИ ПРОХОДЖЕННІ ПРОФІЛАКТИЧНОГО ОГЛЯДУ?
Профілактичний медичний огляд може містити як обов'язкові огляди і дослідження, так і більш вузькі напрямки.

ОБОВ’ЯЗКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ: показують загальний стан організму. І якщо ваш сімейний лікар чи вузький фахівець призначили вам ряд досліджень – ігнорувати цього не можна. До таких досліджень відносяться:
- Загальний аналіз крові. Дана процедура допоможе вчасно виявити анемію, визначити ознаки захворювання крові, запального процесу в організмі людини, запідозрити наявність паразитів.
- Загальний аналіз сечі. Аналіз сечі дозволяє оцінити стан нирок і сечовивідних шляхів, в деяких випадках може діагностувати підозра на цукровий діабет.
- Біохімічний аналіз крові. Такий аналіз крові дуже важливий, адже при ньому вивчаються багато показників, а саме:
а) рівень цукру в крові - підвищений рівень цукру може свідчити про наявність такого небезпечного захворювання, як цукровий діабет;
б) білірубін - допомагає виявити проблеми з печінкою і жовчним міхуром;
в) сечовина і креатинін - дає розуміння про роботу нирок і печінки.
- Електрокардіографія - дозволяє виявити ускладнення, що виникли після ангін, підвищення артеріального тиску, наявність ішемії (нестачі кисню) для серця.
- Ультразвукова діагностика - абсолютно безпечний і дуже інформативний метод функціональної діагностики, який грає важливу роль в постановці діагнозу при захворюваннях внутрішніх органів.
- Рентгенографія грудної клітки - показує стан легенів, підозри на туберкульоз, запальні захворювання.
Терапевт або сімейний лікар - проводить повний огляд, вимірює артеріальний тиск, якщо є скарги на будь-яку патологію - оформить направлення на додаткові дослідження.
Хірург - оглядає пацієнта на предмет хірургічної патології та її ускладнень; обов’язково - живіт, для визначення розмірів печінки та селезінки, стану інших органів черевної порожнини, а у чоловіків передміхурову залозу.
Гінеколог - огляд жінок на кріслі з взяттям мазків для цитологічної діагностики, огляд молочних залоз.
Невролог – при опитуванні і огляді виявляє багато неврологічних відхилень навіть при відсутності скарг.
Профілактичні огляди вузькими напрямками показані:
- в разі раніше виявленої патології, з необхідним контролем її в динаміці - періодичність оглядів і зміст призначає лікуючий лікар;
- людям, які раніше проходили лікування, для контролю стану здоров'я і щоб уникнути рецидиву - періодичність оглядів і зміст призначає лікуючий лікар;
- при виявленні скарг і симптомів будь-якого вузькопрофільного захворювання, що потребують відповідних методик діагностики та лікування і визначення стану працездатності.

ОТЖЕ, ЗНАЙТЕ ЧОМУ, ЗНАЙТЕ ДЕ, ЗНАЙТЕ ЯК.

(за відкритими джерелами інтернет-видань та згідно чинних нормативів)