Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

Висвітлимо важливий аспект тематики чоловічого здоров’я

None

Сьогодні висвітлимо важливий аспект тематики чоловічого здоров’я. Як свідчить статистика, більшість чоловічих хвороб виникають після 30-ти років і з віком лише примножуються. Але чи знаєте ви, що якщо чоловіки щороку проходять обстеження в уролога, їм вдається запобігти появі багатьох хвороб?
Простатит та рак простати – небезпечні хвороби статевої системи у чоловіків. Вони часто стають причиною безпліддя, а у найгіршому випадку – смерті.
У більшості пацієнтів , що звертаються до лікаря-уролога діагностують хронічний або гострий простатити, порушення сечовидільної та статевої систем, запальні захворювання. Хоча чоловіки переважно звертаються до фахівців з проблемами потенції і коли геть «припече».
Перші симптоми запальних захворювань - дискомфорт в ділянці сечовипускного каналу, загальне нездужання, відсутність або зміна потягу до протилежної статі, зміна тривалості статевого акту чи його частоти, часті позиви до сечовипускання, коливання підвищеної температури тіла. У більш гострих проявах з’являються болі, печія та виділення. Якщо вчасно звернутись до лікаря (відразу після перших проявів хвороби), то процес лікування мине швидко і безболісно. Якщо ж затягувати з візитом до уролога, то процес одужання ускладнюється.
З проблемами потенції (ерекції) найчастіше звертаються представники сильної статі віком від 55 до 60 років.
Чоловіків у віці 35-50 років подібні проблеми турбують менше, проте сприймаються вони більш болісно.
Найперше виникають проблеми із сечовиділенням та потенцією. Буває, що чоловіки у таких випадках звертаються до різних знахарів та іншого роду «спеціалістів». У результаті отримують задавнене, обтяжене ускладненнями захворювання. Часом доходить, навіть, до гострої затримки сечовипускання. Хвороби простати – це не лише простатит і доброякісна гіперплазія (аденома), а й різноманітні пухлини, в тому числі злоякісні. Невчасне і нефахове лікування цих хвороб може призвести до важких, а часом непоправних наслідків.
Чоловіки часто бояться звертатися до лікаря, бо думають, що їх одразу покладуть на операційний стіл. Звернутися до уролога, розповісти про свої інтимні проблеми і пройти діагностичні процедури вважається певною категорією чоловіків чимось нестандартним і неважливим. Це міфи, які потрібно розвіювати.
На перших стадіях хвороби простати піддаються медикаментозному та профілактичному лікуванню. Раннє виявлення аденоми передміхурової залози суттєво відтерміновує операцію або й уникає її взагалі. Якщо ж недуга перебуває на критичному рівні, то хірургічне втручання часто є одним з крайніх методик вибору. Тож при виникненні дискомфорту в промежині, появі крові у сечі, утрудненому та частому сечовипусканні вдень та вночі необхідно відразу ж звернутися до кваліфікованого спеціаліста-уролога.
Зупинимося на двох проблемних локалізаціях чоловічого здоров’я

Простатит: що це за хвороба?
Простатит – найпоширеніша хвороба органів чоловічої статевої системи, запалення передміхурової залози. Існує стереотип, що ця хвороба вражає тільки старших чоловіків, але лікарі запевняють, що це не так.
У групу ризику потрапляють навіть юнаки до 20 років. Якщо простатит не лікувати, він призводить до безпліддя та розвитку онкозахворювання.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен третій чоловік з числа дорослого населення Європи та Америки хоча би раз у житті стикався з проблемами передміхурової залози. Кожен п’ятий має діагноз "хронічний простатит".
Простатит має дві форми:
- інфекційну (запалення передміхурової залози, викликане хвороботворними мікробами)
- застійну (переважно через відсутність регулярного сексу та малорухливий спосіб життя).
Причини інфекційного простатиту:
- збої в роботі імунітету: перенесення важкої інфекційної хвороби, гормональні порушення, переохолодження, стрес, затримка сечовипускання, неправильне харчування та малорухомий спосіб життя.
- внаслідок зараження вірусами, грибками, сечостатевими інфекціями (хламідіоз, гонорея, трихомоніаз).
Причини застійного простатиту:
- Відсутність регулярного сексу
- Малорухливий спосіб життя
- Переохолодження чи перегрівання області малого тазу
- Стримування сечовипускання
- Шкідливі звички.
- Симптоми простатиту
В ділянці малого тазу та статевих органів виникає різкий біль, що може "віддавати" у стегно та поперек. З'являються важкість, дискомфорт, ниючі болі у промежині, мошонці, статевому члені. Порушується процес сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура. Відбувається зниження статевого потягу та проблеми з ерекцією.
Простатит також може стати причиною сексуальних розладів: статевий акт викликає біль, відбувається передчасна еякуляція.
Як виявити захворювання простати на ранній стадії?
Найкраща профілактика захворювань простати – регулярні профілактичні огляди в лікаря - уролога.
- Аналіз крові на рівень підвищення специфічного антигену простати (PSA).
- Загальний аналіз крові та сечі.
- Ультразвукове дослідження простати.
Потрібен також щорічний контроль онкомаркера простати (ПСА) для чоловіків, у яких вже встановлено проблеми з простатою, після 40 років.

Рак простати: що це за хвороба?
Рак простати – злоякісне новоутворення, що розвивається у передміхуровій залозі. Показники смертності від цієї хвороби в Україні коливається в межах 39-43 випадки на 100 тисяч населення. У світі цей показник – 18 - 19 на 100 тис. Всесвітня організація здоров’я стверджує: рак простати входить у п'ятірку захворювань, що стають причиною смерті чоловіків у всьому світі.
Управління національної статистики у Великій Британії на початку 2018 року повідомило, що рак передміхурової залози є найпоширенішим видом раку, який виникає у чоловіків.
Тільки в 2015 році від нього померло більше людей, аніж від раку молочної залози. Лікарі зафіксовують більше 47 тисяч випадків щороку. Кожні 45 хвилин через рак простати помирає один пацієнт.
Хто у групі ризику?
Хвороба, як правило, протікає безсимптомно й виникає переважно у чоловіків старше 65 років, запевняють фахівці МОЗ. Близько 80% раку простати діагностують у чоловіків у віці 65 років і старше, рідше – у чоловіків до 40 років.
В групі ризику – чоловіки старшого та похилого віку, а також ті, у кого виявлена спадкова генетична схильність до цього захворювання, коли хтось з близьких родичів (батько чи брат) страждав від цієї недуги.
Встановлено що ризик захворіти раком простати суттєво збільшує надмірна вага тіла.
Симптоми імовірного раку простати:
Проблема в тому, що рак простати виражені симптоми проявляє зазвичай тоді, коли захворювання зайшло занадто далеко. Проте навіть невелика пухлина поширюється в інші тканини й органи. Найбільш імовірні симптоми цієї хвороби, коли пухлина має розмір більше 1 см, наступні:
- Розлади сечовипускання (слабке, переривчасте, прискорене сечовипускання; біль та печіння під час сечовипускання, неповне спорожнення сечового міхура)
- Болісна еякуляція.
- Кров в сечі або спермі.
- Біль в спині, стегні або в тазу.
Зазвичай ракова пухлина передміхурової залози росте повільно, а більшість чоловіків мають певні форми раку простати без зовнішніх симптомів, і саме це ускладнює діагностику на ранніх стадіях.
При виявлені одного чи декількох цих симптомів негайно проконсультуйтесь зі своїм сімейним лікарем чи лікарем-урологом.
Зверніть увагу, що всі ці симптоми не завжди є проявами раку передміхурової залози, а можуть бути пов’язані й з іншими серйозними захворюваннями.
Як лікується рак простати?
Не існує єдиної стандартної тактики лікування раку простати, оскільки на різних стадіях розвитку захворювання необхідні різні методи дослідження та лікування, зазначають в МОЗ.
Важливо тільки одне – ця хвороба має лікуватися в онкологічній установі. Серед найбільш поширених видів лікування раку простати виділяють променеву (руйнування злоякісної тканини використовують радіаційне опромінення) та гормонотерапію (полягає у блокуванні постачання необхідних для росту пухлини гормонів) , а також ряд методик хірургічних втручань.
Але про це все можна взнати у лікуючого лікаря.
Як захиститися?
- Оптимальний спосіб профілактики – регулярні профілактичні обстеження у сімейного лікаря (один раз на рік а для певних категорій - два рази в рік).
- Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем, лікарем-урологом щодо необхідності онкологічного скринінгу.
- Всім чоловікам 50 і старшим рекомендується проходити огляди в лікаря-уролога, який може виявити захворювання і здавати аналіз крові на ПСА. Це дозволить виявити хворобу на більш ранній стадії і у її безсимптомний період.
- Ректальне пальцеве дослідження простати – обов'язкове обстеження, під час якого можуть виявити ущільнення простати, наявність яких виключає злоякісну пухлину.

І основне – самолікування та нехтування тривалий час наявною симптоматикою проблем простати у майбутньому може призвести до безповоротних змін і відобразитися на якості здоров’я та життя.

/За матеріалами відкритих джерел спеціалізованих медичних інтернет-видань та за рекомендаціями фахівців обласного протипухлинного центру/