Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

В нашому суспільстві часто використовуваний вираз “не знаєш як зробити правильно..."

None

Зранку не снідай – часу не гай,
Вдень повноцінний обід забувай,
Ввечері спецій додай в апетит.
Ось, дочекались! Ти – маєш ГАСТРИТ!

Найпоширенішою хворобою на Землі ще з первісних часів був гастрит – таку назву дали медики запаленню слизової оболонки шлунка. Той факт, що до 40 років на гастрит хворіє кожен п’ятий, а у 60 років вже кожна друга людина, можливо, змусить задуматись кожного.
Гастрит має колосальний вплив на весь організм людини. Адже завдяки виконанню ним та іншими органами шлунково-кишкового тракту функцій розщеплення компонентів їжі, яку ми споживаємо – ми, фактично, і живемо в цьому світі.
Клавдію Галену, грецькому лікарю, хірургу, одному з основоположників створення схем медикаментозного лікування, який жив ще у другому столітті нашої ери, приписують вираз “гастрит статі не має”. Тобто, ним легко захворіти можуть як чоловіки, так і жінки.
Це захворювання, що характеризується запальним процесом у слизовій оболонці шлунку.
Одним із факторів, які відіграють роль у його виникненні та розвитку, є специфічний мікроорганізм — Helicobacter pylori, який, після того, як опиняється у слизовій шлунку, спричиняє розвиток запального інфільтрату — скупчення у тканинах нейтрофілів (компоненти крові) та лімфи. Він займає високий відсоток імовірності виникнення раку шлунка у майбутньому.
Зараження Helicobacter pylori найчастіше пов'язано з недотриманням особистої гігієни. За статистикою, в Європі менше людей, інфікованих хелікобактеріями, ніж в Україні - там краще розвинена гігієна. Хелікобактерія може передаватися при побутових контактах, наприклад при використанні загального посуду. У деяких людей імунна система здатна впоратися з нею. Однак іноді навіть людина з потенційно сильним імунітетом може заразитися. Хелікобактерія небезпечна тим, що живе в клітинах, які виробляють соляну кислоту. Бактерія їх руйнує, через це у людини виробляється більше кислоти для перетравлення їжі, порушуються процеси травлення. Ці процеси можуть бути незворотними.
Згідно з міжнародними рекомендаціями, якщо у людини виявили гастрит, який протікає з хелікобактерним інфікуванням, члени його сім'ї теж повинні пройти обстеження. Є випадки, коли людина з таким гастритом пройшла досить складне лікування, тривалий час приймала антибіотики і потім, вже вилікувавшись, знову заражається бактерією від родичів.
Однак є й інші фактори, що створюють відповідні умови для виникнення гастриту, зокрема:
- зловживання алкогольними напоями;
- вживання ліків, часто без медичних рекомендації та контролю медпрацівника (наприклад, знеболювальних та жарознижувальних препаратів, антибіотиків);
- відсутність здорового збалансованого харчування (зловживання жирною, смаженою їжею, газованими напоями, солодощами);
- неврегульованість у періодах прийому їжі, особливо надмірний її вечірній прийом;
- потрапляння жовчі у шлунок (вона руйнує захисний бар’єр слизистої оболонки шлунку);
- паління протягом тривалого часу, особливо у поєднанні з кавою.
- вживання занадто гарячої їжі;
- стрес;
- сувора дієта, різні види якої застосовує населення з надмірною вагою;
- послаблений імунітет;
- генетична схильність до захворювань шлунково-кишкового тракту.
Основні симптоми гастриту:
- відчуття тяжкості, болю, розпирання у верхній частині живота;
- нудота, відригується повітря, часто буває рясна блювота;
- пронос;
- слабкість, запаморочення;
- надмірне слиновиділення або навпаки - сухість у роті;
- поява білого нальоту на язику;
- біль може бути різної інтенсивності, аж до абсолютно нестерпного.
Гастрит буває гострим та хронічним. В обох випадках необхідно пройти кваліфіковане обстеження та лікування у профільного фахівця. Отже - першим етапом у діагностиці та лікуванні гастриту завжди є – звернення до сімейного лікаря та ретельний збір скарг. Вже на основі цього складаються схеми дообстеження та медикаментозної терапії і фітотерапії (як не дивно – ефективного методу у багатьох випадках, але за призначенням лікаря). Недотримання цих схем сприяє тому, що недолікований гострий гастрит переходить у його хронічну форму. А хронічний гастрит має необоротні зміни в слизовій оболонці шлунка і лікування його, у більшості випадків, не дає високої ефективності. А будь-яке хронічне запалення в організмі створює ситуацію передраку.
До чого може призвести гастрит ?
До виразки шлунку, запалення інших відділів травної системи. Точніше, за відсутності нормального харчування та лікування – запалення цих відділів з'явиться там автоматично (гастро-дуоденіт, панкреатит, холецистит тощо).
Дисбактеріоз кишківника, падіння імунітету, порушення кровотворення, дисбаланс роботи органів і багато чого іншого – теж є віддаленими наслідками гастриту.
Рак шлунку – як кульмінація багаторічних нехтувань будь-якими видами гастритів.
В нашому суспільстві часто використовуваний вираз “не знаєш як зробити правильно – роби по закону” - ідеально вписується в процес діагностики та лікування як гастритів, так і інших захворювань.
Тобто – при будь-яких незрозумілих патологічних станах необхідно звернутися до лікаря, пройти необхідні дообстеження та чітко дотримуватися методик лікування і термінів повторних динамічних звернень.
В південно-східній Азії (півострів Індокитай) є такий вислів: тайфуни зароджуються в океані, а хвороби в шлунково-кишковому тракті. Початок хвороби людини дійсно найчастіше пов’язано з травною системою. З того, що людина їсть, будуються клітини її тіла. Тому завжди потрібно думати про те, що ви їсте і з чого береться будівельний матеріал для ваших органів. Здоров’я — це ресурс, який належить вам. Ви можете керувати ним і ви повинні про нього піклуватися.

/За використання інформаційно-методичних матеріалів відкритих інтернет-ресурсів/