Комунальне підприємство
“Рівненський обласний протипухлинний центр”
Рівненської обласної ради

Здоров᾿я жінки – ці два слова супроводжують весь час існування людства

None

Здоров᾿я жінки – ці два слова супроводжують весь час існування людства. Адже жінка – продовжувачка роду і з давніх-давен є символом та оберегом родинного затишку, еволюційної мудрості, душевної доброти.
Сучасні жінки сильні духом, незалежні та самодостатні. Кажуть, що народитися жінкою легко, а от щоб стати справжньою жінкою, потрібно докласти чимало зусиль. То яка вона – справжня жінка? Які риси притаманні їй? Назвемо одні із найголовніших.
Мудрість. Мудра жінка – це та, яка завжди знає потрібне. Вона знає, як діяти в тій чи іншій ситуації, вміє пропускати повз вуха зайву інформацію, і — найголовніше — вона ніколи не боїться помилитись. Адже розуміє, що саме помилки творять її досвід.
Доброта. Як казав Сократ: «Хто мудрий, той і добрий». Справжня жінка завжди намагається нести добро в цей світ, відповідати добром на зло.
Родзинка. Іншими словами – це оригінальність та вміння бути собою. Така жінка ніколи не буде когось наслідувати, а навпаки вміло та ненав’язливо покаже тільки свої хороші риси.
Краса. Справжня жінка – це та особистість, яка завжди впевнена в тому що вона красива. Хочеться, щоб прекрасна половина людства ніколи не прив’язувалась до шаблонів, встановлених суспільством. Пам’ятайте: кожна з вас красива по-своєму! Ваша краса не тільки зовні, але й всередині.
Любов. Жінка за своєю природою сповнена любові. Вона віддає цю любов батькам, хлопцеві чи чоловіку, дітям та іншим близьким людям. Але Справжня жінка ніколи не забуває про любов до самої себе. Вона приймає себе такою, якою є насправді та впевнено крокує життям.
Папа Римський Франциск присвятив окрему думку ролі жінки у світі і про незамінний її внесок в будування світу, що буде домом для всіх. «Жінка – це та, яка робить світ прекрасним, яка його оберігає та підтримує його життя. Вона вносить у нього ласку, що оновлює речі, обійми, які не відкидають, мужність самопосвяти»
І все це тільки мізерна частинка розуміння самої жінки та її вкладу в наше щоденне буття.
Проте, щоб ці та інші риси виразно окреслили себе в свідомості самих жінок та чоловічої частини нашого суспільства, необхідно також усвідомити, що без належного фізичного і психологічного здоров᾿я ряд жінок не може достатньо самовиразитися у наш час техногенних та пришвидшених рішень.
Жінки в сучасному світі ведуть активне соціальне життя. Висока мобільність вимагає від жіночої статі стресостійкості та високого рівня енергії. Тому вкрай необхідно стежити за станом свого організму і проходити щорічні медичні огляди, щоб вчасно виявити перші симптоми будь-яких захворювань. Активний спосіб життя не залишає часу на відвідування лікарів.
Наріжним каменем всього вищевказаного є те, що ми всі маємо завжди знати і розуміти: здоров᾿я жінки – це здоров᾿я майбутніх поколінь. Здоров’я жінок, матерів і дітей є об’єктивним показником рівня здоров’я населення та важливим індикатором соціальних та економічних проблем. Тому питання збереження здоров’я нації впродовж багатьох років не втрачає своєї актуальності. На сьогодні в Україні, коли спостерігається від’ємний приріст населення, ця проблема постає ще більш гостро.
Ми постійно акцентуємо увагу на те, що хворобам потрібно запобігти. Особливого значення набувають профілактичні огляди у медичних закладах, які варто проходити хоча б один раз на рік.
Профілактичні онкоогляди жіночого населення направлено на на виявлення початкових форм раку шийки матки і раку молочної залози, які у нас є однією з найчастіших форм онкологічних захворювань. Молочні залози доступні огляду і самообстеженню, і виявити їх патологію у більшості випадків не складно, навіть за допомогою простого огляду і рутинного обстеження.
Існують обов’язкові профілактичні огляди. Вони стосуються певного контингенту людей, які працюють у шкідливих чи спеціальних умовах праці і потребують планового проходження профілактичних оглядів один-два рази на рік. За них відповідають працедавці, а контролюючі органи перевіряють дотримання чинного законодавства щодо попередніх чи періодичних профілактичних оглядів. Проте на сьогоднішній день є багато людей, які працюють, але офіційно не зареєстровані, тобто неорганізоване населення. І саме такі люди повинні усвідомити важливість проходження періодичних медичних оглядів.
Проходити профілактичні огляди нас заставляє життя, оскільки дуже важливим є виявлення захворювання на ранніх стадіях. Чим раніше буде виявлено захворювання, тим швидше його можна буде подолати, уникнути ускладнення і незворотних процесів, які можуть призвести до інвалідності або смерті.
В даний час питання про організацію і якісне проведення профоглядів жінок є одним із найбільш актуальних у роботі первинного та вторинного рівнів охорони здоров’я, враховуючи факт зростання частоти онкологічних захворювань.
Кожна жінка віком від 18 років, а також та, що вже розпочала статеве життя, повинна бути оглянута гінекологом щорічно (при цьому бажано, щоб жінка обстежувалась у одного і того ж спеціаліста). Огляду також потребують жінки, яким виконана надпіхвова ампутація матки чи її тотальне видалення.
Для ефективного проведення профоглядів жінок, з метою ранньої діагностики раку шийки матки впроваджено цитологічний скринінг та кольпоскопічне дослідження, ультразвукові обстеження. Велику роль у профілактиці раку шийки матки має своєчасна діагностика фонових (ендоцервіцит, ерозія) і передракових (дисплазія шийки матки) станів. Вкрай необхідне розуміння жінками важливої ролі профілактичних оглядів у гінеколога, що дасть можливість зменшити зростання цього захворювання.
При профогляді гінеколог повинен обов’язково оглянути також молочні залози з метою ранньої діагностики пухлинної патології і при наявності показів – скерувати жінку до мамолога. Обов’язковим також є мамографічний скринінг жінок після 40 років.
Профілактика пухлинної патології дешевша за лікування, допомагає уникнути ускладнень та часто рятує життя.

/За матеріалами відкритих інтернет-видань та власного досвіду фахівців обласного протипухлинного центру/